Skip to main content
Okategoriserade

Vi tar gärna över din tomma stol, Morgan Johansson

By 20 juli 2021No Comments

Åsa Tallroth och Ilan Sadé

Justitieminister Morgan Johansson har i sociala medier publicerat en bild på sin tomma kontorsstol, och varnat för hur illa det skulle gå i Sverige om någon annan fick ta över hans arbete. Partiledningen för Medborgerlig Samling påminner nu om det åtgärdsprogram som MED lanserade redan inför valet 2018 för att bekämpa det eskalerande våldet. Den senaste tidens fruktansvärda händelser, med polismord och beskjutning av små barn, är ett tydligt kvitto på att justitieministern inte klarar av sitt arbete och att stolen lika gärna kunde varit tom. Medborgerlig Samling är redo att ta över justitieministerposten efter valet 2022 och börja genomföra åtgärderna i MEDs rättspolitiska program.

Våldsutvecklingen i Sverige fortsätter. Senast i helgen nåddes vi av nyheten att två små barn i förskoleåldern blivit skjutna i Visättra söder om Stockholm. Detta är bara en i en lång rad av händelser där ”vanliga människor” skadas eller dödas i samband med kriminella uppgörelser.

– Regeringens svar är lika tandlöst som förutsägbart, säger Åsa Tallroth, vice partiordförande i Medborgerlig Samling (MED). – Under sina 7 år som justitieminister har Morgan Johansson inte genomfört en enda åtgärd som är i närheten av vad som krävs för att rå på det eskalerande våldet. Förbannelser och besvärjelser har tyvärr begränsad påverkan på de personer som begår den här typen av våldshandlingar.

Inför valet 2018 presenterade MED ett omfattande rättspolitiskt program, som tagits fram av yrkespersoner med erfarenhet från polis och rättsväsende. Efter två uppmärksammade skjutvapenmord i Malmö och Vällingby lanserade MED 2019 ett åtgärdsprogram mot det eskalerande våldet. I september 2020 krävde MED att riksdagen skulle rikta misstroendevotum mot justitiminister Morgan Johansson och inrikesminister Mikael Damberg med anledning av den handfallenhet som dessa visat, trots att de är ansvariga för den katastrofala händelseutvecklingen.

– Ju längre regeringen väntar, desto mer kraftfulla åtgärder kommer att krävas, säger Ilan Sadé, partiordförande för Medborgerlig Samling. – Vi är redo att ta över ledartröjan efter valet 2022 och börja implementera vårt åtgärdsprogram mot det eskalerande våldet. Jag tror att det finns ett starkt folkligt stöd för detta, och vi är beredda att samarbeta med alla partier som gör en liknande analys av vilka åtgärder som krävs.

Medborgerlig Samlings politiska program har uppdaterats varje år och innefattar bland annat dessa åtgärder:

– Avskaffa alla mängdrabatter, utdöm straff för samtliga begångna brott
– Avskaffa ungdomsrabatter för brottslingar som har fyllt 15 år
– Sänk straffmyndighetsåldern
– Avskaffa slentrianmässig förtida frigivning
– Lägg på 10 extra år då samma person döms till fängelse för tredje gången
– Upprätta en gränskontroll värd namnet
​- Släpp inte in terrorister och kriminella eller individer vars identitet inte är känd
– Inför inre utlänningskontroller med krav på uppvisande av biometrisk ID-handling
– Inför asylstopp
– De som får avslag ska lämna landet
– Utländska kriminella ska utvisas
​- Utländska kriminella ska i högre utsträckning avtjäna straffet i hemlandet
– Utveckla polisens metoder och arbetssätt
– Nolltolerans mot hot, förolämpningar eller attacker på blåljuspersonal
​- Uppdra åt polisen att börja arbeta enligt ”broken window”-metoden
​- Tillför snabbt särskilt utbildade ordningsvakter med vissa polisiära befogenheter.
– Nolltolerans för hot och våld i skolan
​- Avskilj elever som hotar och utövar våld
​- Se till att det blir studiero och lyft fram positivt beteende i skolan

Länk till Medborgerlig Samlings rättspolitiska program

Presskontakt
Ilan Sadé, Partiordförande, [email protected], 070-7878344
Mikael Flink, Pressansvarig, [email protected], 070-7701221

————————————–

Medborgerlig Samling (MED) är ett liberalkonservativt parti som arbetar för medborgarnas bästa – en gräsrotsrörelse för ett återupprättat samhällskontrakt och en långsiktigt hållbar samhällsutveckling.
MED har sedan valet 2018 representation i tre kommunfullmäktige; Laholm, Höör och Torsås. Genom lokalföreningar och distrikt runt om i landet arbetar MED för en förnyelse av svensk politik.