Styrelseuppdrag:

Riksdagskandidat – läs presentationen här.

Vem är du?
Josefin Utas, 42 år, bor i Sollentuna utanför Stockholm. Jag arbetar för närvarande som tjänsteman på ett fackförbund.

Vad har du för bakgrund?
Jag är uppväxt utanför Eskilstuna i Södermanland. Till yrket civilingenjör med en doktorsexamen i kemi. Har tidigare arbetat med forskning inom läkemedelsindustrin samt undervisat.

Var är din politiska bakgrund?
Jag blev politiskt intresserad under tonåren då jag gick med i Vänsterpartiet, men gick ur efter ett par år då jag började förstå mer av hur allt hänger ihop i samhället. Efter det fortsatte jag att förkovra mig och diskutera på nätet i många år. Nån gång runt 2006 gick jag med i Miljöpartiet, men engagerade mig inte aktivt förrän i valet 2010, då i Sollentuna kommun. Mellan 2010-2016 var jag aktiv lokalt och innehade förtroendeuppdrag i kommunen för MP. I februari 2016 lämnade jag MP och mina politiska uppdrag och gick med i Medborgerlig Samling, eller snarare Borgerlig Framtid som det hette då. Sedan dess har jag varit aktiv för partiet, bland annat som ledamot i riksstyrelsen.

Hur blev du talesperson för demokrati?
Demokratifrågor har alltid legat mig varmt om hjärtat. För att ha en verklig demokrati behöver det finnas en stor delaktighet från folket. Att få fler att engagera sig på ett hörn i politiken är något jag brinner för. I Sverige minskar tilliten till de gemensamma institutionerna, till politiken och hela demokratin. Vi behöver högre i tak i samhällsdebatten, en ny sorts politiker och reformer som stärker demokratin. Det vill jag bidra till.

Varför MED?
Sverige behöver förändring. De befintliga partierna sitter fast i status quo, rädda att förlora röster och sina positioner. Det behövs nya partier i politiken som är modiga men verklighetsförankrade. Det behövs ärlighet, att man talar öppet, att man vill lösa problem och vågar ta svåra beslut. MED har helt rätt profil anser jag och driver viktiga frågor som behöver diskuteras och förändras. MED står för en politik som gör att landet fungerar, att staten levererar i sina kärnuppdrag. En hållbar långsiktig politik med ökad friheten för individen.

Josefin Utas
Josefin Utas